FMO | IF I COULD CRY, LOUDLY !


 





FM HELLENIC THINK TANK




Stop Wasting Energy and Water (!) 

polluting the Environment.


Τα τελευταία 22 χρόνια (2002 - 2024) εγώ και οι συνεργάτες μου, είχαμε συμμετοχή στην εκτέλεση έργων H/M εγκαταστάσεων σε σύγχρονα κτίρια, ειδικών απαιτήσεων μέσα από την εφαρμογή της διαδικασίας SYSTEMS  COMMISSIONING κατ’ εντολή του Κυρίου του Έργου.

Ιδιαιτέρως δε, αφού οι προδιαγραφές, σε ορισμένα έργα, ήρθαν από το εξωτερικό και επέβαλαν την διαδικασία Systems Commissioning, καθώς και την διαδικασία Integrated Systems Testing.


Όλα αυτά τα χρόνια, είδα τα πλέον σύγχρονα συστήματα HVAC από πλευράς τεχνολογίας και αποδοτικότητας:

  • να εγκαθίστανται,
  • να τίθενται σε λειτουργία,
  • να δοκιμάζονται με επιτυχία, ή με παρατηρήσεις,
  • να διορθώνονται οι ελλείψεις και οι παρατηρήσεις,
  • να παραδίδονται σε προσωρινή χρήση και μετά παρέλευση χρόνου, σε οριστική χρήση.
  • Ομως (!) να χάνουν, σταδιακά, την αρχική λειτουργικότητα των.
  • να μην συντηρούνται με ένα σχέδιο αναγκών win win.
  • να μην δημιουργούνται νέες στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.
  • Να απαξιώνονται από τους τελικούς χρήστες. 

 


 

Τι να πω;


Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!


Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΡΟΗΣ!


Σύγχρονα συστήματα HVAC, που δεν συντηρήθηκαν προγραμματισμένα και με γνώση, καθώς και με εμπειρία, δημιούργησαν κέντρα υψηλού κόστους Λειτουργίας & Συντήρησης, που σήμερα είναι δυσβάσταχτα.

Αποτέλεσμα: τεράστια αύξηση δαπανών από τις βλάβες, από την κατανάλωση ενέργειας και από την αυξημένη αιχμή ηλεκτρικού φορτίου, που μεταφράζεται σε αυξημένο λογαριασμό στο ρεύμα.


Έτσι λοιπόν εξηγείται ο τίτλος αυτού του άρθρου: «ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΩΝΑΞΩ!»


Όταν βλέπω:

·        Αυξημένη κατανάλωση νερού σε Πύργους Ψύξης.

·        Αυξημένη κατανάλωση νερού σε αυτόνομους παραγωγούς ατμού (Υγραντήρες).

·        Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε ανεμιστήρες με Inverter, αλλά χωρίς στρατηγική ελέγχου.

·        Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας λόγω ανώμαλης λειτουργίας σε ECONOMIZER των κιβωτίων μίξης του αέρα σε Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες μεγάλων μεγεθών.

·    Όργανα αυτοματισμού βαλβίδες & σερβοκινητήρες σε χειροκίνητη μόνιμη θέση, λόγω αδυναμίας κατανόησης από το προσωπικό συντήρησης.

·    Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, λόγω εσφαλμένων αισθητηρίων θερμοκρασίας, είτε από χαλαρή σύνδεση, ή από κομμένο καλώδιο.

·      Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας λόγω ανώμαλης λειτουργίας του BMS, αφού οι πληροφορίες που δίνει είναι ελλιπείς / ασαφείς / χωρίς αυτόματες εντολές εκτέλεσης εργασίας (Work Orders).


Τέλος, με μια κακή ποιότητα Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον πάροχο, χωρίς καταγραφή βασικών παραμέτρων ποιότητας σύμφωνα με το Ν. 3855/2010, που εναρμονίζει οδηγία  2006/32/ΕΚ. “Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α΄95) και ιδιαίτερα το άρθρο 9. Η ακόμη η εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384: 2004.

Γα παράδειγμα, οι διακυμάνσεις μεταβολές της τάσης δικτύου, η ανισορροπία τάσης μεταξύ των Φάσεων, η μέτρηση / καταγραφή της τάσης των αρμονικών. 

Από τις αρμονικές που αναπτύσσονται και οφείλονται στην τεχνολογία των Audio Visuals, Inverters και Soft Starters (thyristor units), ιδιαίτερα βλαβερές είναι οι αρμονικές 5ης τάξεως οι οποίες εκτός από θερμικές  απώλειες (πρόσθετη ενεργειακή κατανάλωση) προκαλούν και αντίστροφες πεδήσεις στους κινητήρες, πτώση τάσης και χαμηλούς τοπικά συντελεστές ισχύος.

Αποτέλεσμα φθορά στις επαφές των καλωδίων και των εξοπλισμών εκκίνησης & προστασίας (διακόπτες φορτίου, ασφάλειες και ρελέ ισχύος).

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ... ΝΑ ΓΙΝΕΙ;


Stop Wasting Energy and Water!

Απαιτείται μια σύμφωνη – ομόφωνη απόφαση από τα ανώτερα / ανώτατα στελέχη της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, για την υιοθέτηση της κείμενης διεθνούς | ευρωπαικής | εληνικής νομοθεσίας, με σεβασμό στα πρότυπα ασφάλειας και εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.

Διαφορετικά, η καταστροφή επέρχεται σαν το τσουνάμι: 

Φουσκώνει εκεί που δεν το φαντάζεται κανείς και ξεσπά με ολοκληρωτική καταστροφή για τον άνθρωπο, τα ζώα, τα αγαθά και τον φυσικό πλούτο της γης.



https://www.linkedin.com/in/chazapis/




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΩΠΟΣ ΑΕΡΑΣ | Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

FACILITY MANAGEMENT THINK TANK | Video.