THE EU GREEN DEAL

 








Ο Αντώνης Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής στο Université Catholique de Louvain, συμμετέχει δυναμικά στον σχεδιασμό των μελλοντικών ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών ηλεκτρισμού που θα μείνουν μαζί μας για δεκαετίες και θα κρίνουν πόσο γρήγορα και πόσο οικονομικά θα μπορέσουμε να εντάξουμε τις ΑΠΕ στα συστήματά μας.




Ποια είναι η λύση; 

«Είναι δύο, οι λύσεις που προτείνει η ομάδα μας: 

Πρώτη, γινόμαστε οι ίδιοι “μπαταρίες”, καθώς μεγάλη από την ισχύ που καταναλώνουμε μπορεί να μετατεθεί χρονικά (π.χ. η λειτουργία του πλυντηρίου το βράδυ ή η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου) με τον κατάλληλο αυτοματισμό στα κτίριά μας και με κίνητρα για την επιβράβευση της ευελιξίας μας.


Η δεύτερη λύση, αφορά την ύπαρξη εφεδρικών συμβατικών μονάδων παραγωγής (π.χ. φυσικού αερίου ή αντλησιοταμιευτήρες) που είναι οι «Ferrari» του συστήματος: 

αν και δυνητικά ακριβές στην κατασκευή και λειτουργία, μπορούν τάχιστα να προσφέρουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας εξισορροπώντας τη μεταβλητότητα των ΑΠΕ».


Οπως λέει ο κ. Παπαβασιλείου, "οι αγορές ηλεκτρισμού είναι δημοπρασίες". 

Αν οι κανόνες της δημοπρασίας είναι εσφαλμένοι, είναι δυνατόν κάποιος να τους εκμεταλλευτεί και να γονατίσει την αγορά.  


Η τάση στην Ε.Ε. και την Ελλάδα "είναι η δημιουργία ενιαίων αγορών ηλεκτρισμού σε πραγματικό χρόνο", ώστε να μειωθεί το κόστος μέσω της συντονισμένης παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε όλη την ήπειρο. 

Πλήρες το άρθρο, εδώ:


Η επαφή σας:





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΩΠΟΣ ΑΕΡΑΣ | Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

FACILITY MANAGEMENT THINK TANK | Video.