ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

 



ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Οι όροι καθαρισμός, απολύμανση, απολύμανση και αποστείρωση δεν είναι εναλλάξιμοι και οι διαφορές τους πρέπει να γίνουν κατανοητές.

 


Καθαρισμός: Περιλαμβάνει «υγρό» – συνήθως απορρυπαντικό και νερό, και «τριβή» – τη μηχανική ή φυσική απομάκρυνση της οργανικής ύλης, συμπεριλαμβανομένων των ακαθαρσιών, των υπολειμμάτων, του αίματος και των σωματικών υγρών.

Οι μικροοργανισμοί απομακρύνονται αντί να σκοτώνονται.

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός, αφήνει μια επιφάνεια ή τον εξοπλισμό ορατά καθαρό.

Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό σε φουαγιέ, γραφεία, διαδρόμους και άλλα περιβάλλοντα «χαμηλού κινδύνου», η απολύμανση είναι επίσης απαραίτητη σε πολλά περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο καθαρισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική απολύμανση.

Ορισμένα απολυμαντικά απενεργοποιούνται εύκολα από οργανική ύλη.

 

Απολύμανση: Διαδικασία εξάλειψης ή μείωσης επιβλαβών μικροοργανισμών από άψυχα αντικείμενα και επιφάνειες.

 

Αποστείρωση: Η διαδικασία θανάτωσης όλων των μικροοργανισμών με φυσικά ή χημικά μέσα.

Η αποστείρωση χρησιμοποιείται μόνο για κρίσιμα αντικείμενα, δηλαδή αντικείμενα ή εργαλεία που εισέρχονται ή διεισδύουν σε στείρους ιστούς, κοιλότητες ή στην κυκλοφορία του αίματος.

 

Απολύμανση: Ο καθαρισμός, η απολύμανση και η αποστείρωση είναι όλες διαδικασίες απολύμανσης.

Στο πλαίσιο του περιβάλλοντος ή του μη κρίσιμου εξοπλισμού (δηλ. εξοπλισμός ή συσκευές που έρχονται σε επαφή μόνο με άθικτο δέρμα), ο όρος αναφέρεται συνήθως στον καθαρισμό και την απολύμανση, είτε με τη χρήση χωριστού καθαριστικού και απολυμαντικού παράγοντα σε μια διαδικασία δύο σταδίων, ή ένα προϊόν «2 σε 1» που καθαρίζει και απολυμαίνει σε ένα βήμα.

 




Η ΕΠΙΛΟΓΗ

Η τοπική (εθνική) πολιτική θα πρέπει να περιγράφει πού και πότε επαρκούν το απορρυπαντικό και το νερό και πού απαιτείται απορρυπαντικό και απολυμαντικό (ή συνδυαστικό καθαριστικό και απολυμαντικό).

Το προσωπικό θα πρέπει να είναι:

• εξοικειωμένο με την τοπική πολιτική και τον τρόπο παρασκευής τυχόν διαλυμάτων καθαρισμού/απολύμανσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

• εκπαιδευμένο στο πώς να προετοιμάζουν απολυμαντικά με ασφάλεια, σε καλά αεριζόμενο χώρο και φορώντας τα κατάλληλα ΜΑΠ

• σε θέση να γνωρίζουν πώς να αποθηκεύουν το αχρησιμοποίητο προϊόν και πώς να το απορρίπτουν με ασφάλεια

 


ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Κατά τη χρήση τα διαλύματα καθαρισμού μπορεί να μολυνθούν κατά τη χρήση και πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για να αποτραπεί η μεταφορά μικροοργανισμών από τη μια επιφάνεια στην άλλη.

Η αντικατάστασή τους μπορεί να χρειάζεται να είναι πιο συχνή κατά τον καθαρισμό πολύ λερωμένων περιοχών, όταν τα διαλύματα φαίνονται εμφανώς βρώμικα και αμέσως μετά τον καθαρισμό χυθεί αίμα και σωματικά υγρά, π.χ. όταν χρησιμοποιείτε σφουγγαρίστρα με πρίζα.

Οι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ των επιφανειών σε πανιά καθαρισμού και μαντηλάκια καθώς και στα χέρια.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης.

 

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Τα κριτήρια της ΕΕ για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις (GPP) έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τις δημόσιες αρχές να αγοράζουν αγαθά, υπηρεσίες και έργα που έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΩΠΟΣ ΑΕΡΑΣ | Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

FACILITY MANAGEMENT THINK TANK | Video.