Low Voltage directive (LVD 2014/35/EU)

 



Τι είναι | Τι αφορά η οδηγία LVD?

Περιγράφει τις αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούν με τάση μεταξύ 50 V και 1000 V για εναλλασσόμενο ρεύμα, ή μεταξύ 75 V και 1500 V για το συνεχές ρεύμα.

 


Αποτελείται από 11 στόχους ασφάλειας και αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους από τη χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών | μηχανικών και χημικών κινδύνων για παράδειγμα εκπομπής επιθετικών ουσιών.

Καλύπτει επίσης κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με θόρυβο, κραδασμούς και εργονομικούς παράγοντες.

Όταν ένας κατασκευαστής είναι ικανοποιημένος ότι το προϊόν του συμμορφώνεται με την Οδηγία, τότε πρέπει να τοποθετήσει τη σήμανση CE στο προϊόν.

 

Σε ποιους απευθύνεται η οδηγία για τη χαμηλή τάση;

Η οδηγία για τη χαμηλή τάση ισχύει για κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού (που λειτουργούν εντός των ανωτέρω ορίων τάσης) που σκοπεύουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, εάν διαθέτετε αυτά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, τότε πρέπει να συμμορφωθείτε με αυτήν την Οδηγία.

 


Τι καλύπτει η οδηγία για τη χαμηλή τάση;

Η Οδηγία εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρικού εξοπλισμού οικιακής χρήσης και χώρου εργασίας που λειτουργεί με οποιαδήποτε παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος μεταξύ 50V και 1000V ή παροχή DC μεταξύ 75 και 1500V.

Τα όρια τάσης σχετίζονται με την τάση της ηλεκτρικής εισόδου ή εξόδου και όχι με τις τάσεις που παράγονται εντός του εξοπλισμού.

Ο εξοπλισμός που καλύπτεται από την Οδηγία Χαμηλής Τάσης περιλαμβάνει:

1.     Ηλεκτρικές συσκευές

2.     Εξοπλισμός φωτισμού

3.     Ηλεκτρικά καλώδια

4.     Τροφοδοτικές Μονάδες

5.     Εξοπλισμός λέιζερ

6.     Εξαρτήματα, για παράδειγμα, ασφάλειες



 

Η Οδηγία αποκλείει:

1.     Ηλεκτρικός εξοπλισμός για χρήση σε εκρηκτική ατμόσφαιρα.

2.     Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός για ακτινολογική και ιατρική χρήση.

3.     Ηλεκτρικά μέρη για ανελκυστήρες επιβατών.

4.     Βύσματα και πρίζες για οικιακή χρήση.




Εσωτερικός έλεγχος της παραγωγής

1.     Ο εσωτερικός έλεγχος είναι η διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης με την οποία ο κατασκευαστής εκπληρώνει τα σημεία που καθορίζονται στα 2, 3 και 4, κατωτέρω και βεβαιώνει και δηλώνει με αποκλειστική ευθύνη, ότι το σχετικό ηλεκτρολογικό υλικό πληροί τις πληροφορίες της παρούσας που εφαρμόζονται σε αυτό.

 

2. Τεχνικός φάκελος

Ο κατασκευαστής καταρτίζει τον τεχνικό φάκελο.

Ο τεχνικός φάκελος δίνει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού για τις σχετικές αναφορές και περιλαμβάνει επαρκή ανάλυση και εκτίμηση του (των) κινδύνου(-ων).

Ο τεχνικός φάκελος προσδιορίζει τις ισχύουσες διατάξεις και καλύπτει (στο βαθμό που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση) τη σχεδίαση, την κατασκευή και τη λειτουργία του ηλεκτρολογικού υλικού.

 


Ο τεχνικός φάκελος περιέχει, κατά περίπτωση, τουλάχιστον:

α) γενική περιγραφή του ηλεκτρολογικού υλικού·

β) σχέδια αρχικής σύλληψης και κατασκευής, καθώς και διαγράμματα συστατικών μερών, υπο-συγκροτημάτων, κυκλωμάτων κ.λπ.

γ) τις περιγραφές και τις επεξηγήσεις που απαιτούνται για την κατανόηση των εν λόγω σχεδίων και διαγραμμάτων και της λειτουργίας του ηλεκτρολογικού υλικού·

δ) τον κατάλογο των εναρμονισμένων προτύπων που εφαρμόζονται πλήρως ή εν μέρει, τα στοιχεία των οποίων έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή των διεθνών ή εθνικών προτύπων που αναφέρονται στα άρθρα 13 και 14 και, όπου τα στοιχεία των εναρμονισμένων ή διεθνών ή εθνικών προτύπων δεν εφαρμόζονται, οι περιγραφές των λύσεων που εφαρμόζονται για την τήρηση των στόχων ασφάλειας της παρούσας οδηγίας, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των σχετικών τεχνικών προδιαγραφών που έχουν εφαρμοστεί.

Σε περίπτωση μερικώς εφαρμοζόμενων εναρμονισμένων προτύπων ή διεθνών ή εθνικών προτύπων που αναφέρονται στα άρθρα 13 και 14, ο τεχνικός φάκελος θα προσδιορίζει τα μέρη που έχουν εφαρμοστεί·

ε) τα αποτελέσματα των υπολογισμών σχεδιασμού που έγιναν, των ελέγχων που διενεργήθηκαν κ.λπ.· και

στ) τις εκθέσεις δοκιμών.

 

3. Κατασκευή

Ο κατασκευαστής θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η διαδικασία κατασκευής και η παρακολούθησή της να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του κατασκευαζόμενου ηλεκτρολογικού υλικού στον τεχνικό φάκελο στον οποίο αναφέρεται στο σημείο 2 και στις σχετικές διατάξεις που εφαρμόζονται σε αυτό.

 

4. Σήμανση CE και δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ

4.1. Ο κατασκευαστής θα τοποθετεί τη σήμανση CE σε κάθε ηλεκτρολογικό υλικό που πληροί τις ισχύουσες διατάξεις της παρούσας οδηγίας.

4.2. Ο κατασκευαστής θα συντάσσει γραπτή δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ για κάθε μοντέλο προϊόντος και τη θέτει, μαζί με τον τεχνικό φάκελο, στη διάθεση των εθνικών αρχών εποπτείας της αγοράς, για περίοδο δέκα ετών από τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού στην αγορά. Η δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ θα προσδιορίζει το ηλεκτρολογικό υλικό για το οποίο έχει συνταχθεί.

Ένα αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ θα διατίθεται, κατόπιν αιτήματος, στις αρμόδιες αρχές εποπτείας της αγοράς.

 

1.     Εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος

Οι υποχρεώσεις του κατασκευαστή που καθορίζονται στο σημείο 4 είναι δυνατόν να εκπληρωθούν από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, εξ ονόματός του και υπό την ευθύνη του, υπό την προϋπόθεση ότι ορίζονται λεπτομερώς στην εντολή.

 

 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

ΕΛΛΑΔΑ | ΜΙΣΘΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ | ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ