What is it for me? COMMISSIONING

 









COMMISSIONING?

Με απλά λόγια, η διαδικασία Cx είναι μια διαδικασία πεδίου (στο εργοτάξιο), που διατηρεί τα κτίρια σε βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας (άνεση των χρηστών) και απόδοσης (των μηχανών).


Αυτό επιτυγχάνεται συγκρίνοντας την πραγματική λειτουργία | απόδοση και αποδοτικότητα των συστημάτων με μια σειρά προκαθορισμένων μετρήσεων και κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις όταν ένα σύστημα υπολείπεται των προδιαγραφών του έργου.




Για να καταστεί δυνατή η διαδικασία Cx, υπάρχουν δύο σημαντικές απαιτήσεις:

1.     Καθιερώνουμε μια βασική γραμμή απόδοσης, η οποία θα χρησιμεύσει ως αναφορά για όλα τα συστήματα, ή μηχανήματα. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την απόδοση των συστημάτων του κτιρίου εάν δεν υπάρχουν οι μετρήσεις για σύγκριση.

 

2.     Καθορίζουμε πώς θα αναφέρεται η απόδοση. Η επικοινωνία, δηλαδή, μεταξύ συμβούλων, μελετητών, εργολάβων και τμημάτων προσωπικού της συντήρησης είναι πολύ πιο απλή όταν η τεκμηρίωση είναι τυποποιημένη.

 





ISSUES LOG: H ΛΙΣΤΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΩΝ EINAI ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ.





Βασικη Αρχή Commissioning: Η διόρθωση των ζητημάτων απόδοσης και αποδοτικότητας των συστημάτων, κατά τη φάση σχεδιασμού ενός έργου (Design phase Cx) είναι φθηνότερη από την τροποποίηση των ολοκληρωμένων εργασιών, ακόμη και η προληπτική συντήρηση έχει ένα χαμηλότερο κόστος από την επίλυση προβλημάτων μετά την εμφάνισή τους.

Η διαδικασία Cx μπορεί να θεωρηθεί σαν μια επένδυση, δεδομένου του μακροπρόθεσμου οφέλους από την άποψη της απόδοσης του κτιρίου.

Η διαδικασία Cx καθιστά, επίσης, πιο πολύτιμα τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, που εφαρμόζονται αποτρέποντας μια πτώση της εξοικονόμησης ενέργειας με την πάροδο του χρόνου.

Με τις σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η έννοια της ανάθεσης διαδικασίας Cx με βάση την παρακολούθηση (Monitoring Based Cx) καθίσταται πλέον δυνατή, κατά περίπτωση πελάτη.

 

 



ΠΩΣ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (PERFORMANCE COMMISSIONING);

 

ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ (ΣΤΑΤΙΚΟ):

Ο Η/Μ εξοπλισμός του κτιρίου ελέγχεται ξεχωριστά: (α) για τη σωστή θέση εγκατάστασης, (β) τη πρόοδο της εγκατάστασης και (γ) την ορθή επισήμανση.

Η διαδικασία περιλαμβάνει, επίσης, τα συστήματα ελέγχου KNX / BMS SYSTEM και το λογισμικό.

 

ΣΤΑΔΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (ΔΥΝAΜΙΚΟ):

Ολοκληρωμένα, πλέον, τα συστήματα | οι εγκαταστάσεις, ελέγχονται:

(α) για συνολική ή μερική απόδοση και (β) για επαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ των.

 

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται κάτω από διάφορες συνθήκες, που είναι δυνατές κατά την κανονική λειτουργία, αλλά και κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης (in emergency).













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΩΠΟΣ ΑΕΡΑΣ | Η ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

FACILITY MANAGEMENT THINK TANK | Video.