Sustainability-Linked Loans Framework | FINANCE

 




Οι δύο ισχυρές προωθητικές δυνάμεις

Σε αυτή την προσπάθεια για την αύξηση των χορηγήσεων σε επίπεδα πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, οι τράπεζες θα έχουν δύο ισχυρές προωθητικές δυνάμεις: Τα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθούν κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις για τη στήριξη των επενδύσεών τους και τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που προορίζονται να διευκολύνουν την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αυτά τα εργαλεία, οι τράπεζες όχι μόνο θα μπορέσουν να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, αλλά και να το κάνουν με μειωμένο ρίσκο, περιορίζοντας τις πιθανότητες να συνδεθεί η γρήγορη πιστωτική επέκταση με νέα αύξηση των επισφαλειών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφερόμενη στη διευκόλυνση που θα προσφέρουν αυτοί οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, σημειώνει ότι:

    • Μετά την έγκριση της 3ης δόσης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα, η συνολική εισροή των δανειακών κεφαλαίων του RRF ανέρχεται σε €7,3 δισ.
    • Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης καλύπτονται από κονδύλια του Ταμείου (έως το 50% κατ' ανώτατο όριο του επενδυτικού σχεδίου), από τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εμπορικές τράπεζες και/ή ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον το 30% του επενδυτικού σχεδίου) και από ίδια κεφάλαια των επενδυτών (τουλάχιστον 20% του επενδυτικού σχεδίου).
    • Όσον αφορά τα δάνεια του RRF μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών, μέχρι τον Μάιο του 2024 είχαν υπογραφεί 312 δανειακές συμβάσεις χρηματοδότησης επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 11,6 δισ. ευρώ (δάνεια RRF: 4,9 δισ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια: 4,0 δισ. ευρώ, ιδία συμμετοχή επενδυτών: 2,7 δισ. ευρώ). Από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τον Ιούλιο του 2022, το ποσό των τραπεζικών δανειακών συμβάσεων που συγχρηματοδοτούν έργα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των συνολικών συμβάσεων τραπεζικών δανείων κατά την ίδια περίοδο.
    • Επιπλέον, οι χρηματοδοτικοί πόροι, εν μέρει με τη μεσολάβηση τοπικών τραπεζών, εξακολουθούν να κατευθύνονται στην οικονομία μέσω χρηματοδοτικών μέσων που προσφέρονται στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών και εθνικών πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ συγχρηματοδοτούν ή εγγυώνται δάνεια που χορηγούν εμπορικές τράπεζες, κυρίως σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και δευτερευόντως σε νοικοκυριά. Η ΕΤΕπ και η ETAA παρέχουν επίσης άμεση χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και εγγυήσεις εξαγωγών σε MME.
    • Κατά τη διάρκεια του 2023, οι εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων προς τις ΜΧΕ, υποστηριζόμενες από τα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά μέσα, ανήλθαν σε 2,0 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 11% των νέων τραπεζικών δανείων προς ΜΧΕ και ατομικές επιχειρήσεις (2022: 4,2 δισ. ευρώ, περίπου 20%) και απευθυνόμενες κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων που υποστηρίχθηκαν από αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα ανήλθαν σε σχεδόν 0,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 0,4 δισ. ευρώ αφορούσαν ΜμΕ










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

FACILITY MANAGEMENT THINK TANK | Video.