STRATEGIC THINKING IN ENERGY

 







ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ


Τι είναι η στρατηγική σκέψη;

Στην απλούστερη μορφή της, η στρατηγική σκέψη είναι μια ικανότητα προγραμματισμού για το μέλλον.

Είναι η ικανότητα να προετοιμάζεις στρατηγικές και να δημιουργείς ιδέες που θα ανταποκρίνονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος και θα λαμβάνουν υπόψη τις διάφορες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.


 




Αρχές για την στρατηγική σκέψη:

1.     Κατανόηση των στόχων από τους εταίρους.

2.     Επιλογή στόχου.

3.     Ποσοτικοποίηση.

4.     Οικονομική ανάλυση της επένδυσης.

5.     Συσκέψεις εταίρων.

6.     Εναλλακτικά σενάρια δράσης.

7.     Δέσμευση ηγεσίας.

 



ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Δ.Ε)

Αφορά τον σχεδιασμό μιας επιχείρησης στην εφαρμογή | υλοποίηση της Δ.Ε σαν μια στρατηγική επιλογή και διαδικασία με στόχο την βελτίωση στην ενεργειακή αποδοτικότητα (Ε.Α) και την μείωση των δαπανών | κόστους ενέργειας (Κ.Ε).

Εδώ, ένα ενεργειακό κυρίαρχο σχέδιο (Ε.Κ.Σ) συνδέει την Δ.Ε με την συνολική επιχειρηματική στρατηγική και ενσωματώνει οικονομικά, διοικητικά, επικοινωνιακά μαζί με τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η διαδικασία σχεδιασμού περιλαμβάνει παραδοσιακή ανάλυση, σχεδιασμό συστήματος και εγκατάσταση μέτρων ενεργειακής απόδοσης (Μ.Ε.Α).

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ενεργειακές στρατηγικές, ξεκινά πριν, και συνεχίζεται και μετά, η εφαρμογή των μέτρων ως μια συνεχής διαδικασία διαχείρισης.

 

 


Η διαδικασία ξεκινά με τον εντοπισμό των ευκαιριών μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του κόστους και τέλος την απόκτηση δέσμευσης της ανώτερης διοίκησης να το επιδιώξει.

Η αναλυτική φάση καλεί για αξιολόγηση εσωτερικών επιχειρηματικών διαδικασιών και πόρων που σχετίζονται με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, τις πληροφορίες, τον εξοπλισμό, τις συμβάσεις και τις υπάρχουσες στρατηγικές.

 



Η διαδικασία επεκτείνεται σε όλες τις φάσεις της τυπικής διαχείρισης ενέργειας αλλά φτάνει πέρα από τα όρια της παραδοσιακής μηχανικής και περιλαμβάνει μέτρηση και επαλήθευση, θέση σε λειτουργία και παράδοση (Commissioning), την προμήθεια ενέργειας, την αγορά εξοπλισμού σχετικού με την ενέργεια, την στελέχωση και εκπαίδευση, τις επικοινωνίες, και τον καθορισμό επιχειρηματικών στόχων.

Η διαδικασία δημιουργεί, επίσης, βρόχους ανάδρασης για τη βελτίωση των λειτουργιών μέσω συνεχούς παρακολούθησης και βελτίωσης.

  

 


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΧΕΔΙΟ (Ε.Κ.Σ)


Ο κύριος ενεργειακός σχεδιασμός αντιμετωπίζει τρία αλληλένδετα στοιχεία:

1.     Στρατηγική προσέγγιση

Βασίζεται σε μια στρατηγική προσέγγιση για την υλοποίηση της διαχείρισης ενέργειας με πρακτικές για την Απόκτηση ελέγχου | την Επένδυση των μέτρων | την Διατήρηση ελέγχου.

 

2.     Πρακτικές διαχείρισης

Διασφαλίζει ότι οι απαιτούμενες πρακτικές διαχείρισης είναι εδραιωμένες στο σύστημα διαχείρισης του οργανισμού· αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν την τεχνική αξιολόγηση και την διαχείριση της διαδικασίας.

 

3.     Διαχείριση πληροφοριών

Προβλέπει τις διαδικασίες διαχείρισης ενεργειακών πληροφοριών, τόσο για υποστήριξη της διαδικασίας σχεδιασμού, καθώς και τη διατήρηση των πρακτικών της ενεργειακής διαχείρισης, που εφαρμόζονται.

 



ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που οι οργανισμοί μπορούν να επιλέξουν.

Όταν η ευθύνη της ενεργειακής διαχείρισης είναι δηλωμένη, ακόμη το πώς στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό, το πώς χρηματοδοτείται και το πώς διασυνδέεται με τα άλλα μέρη της επιχείρησης, τότε αναπτύσσεται η στρατηγική για την Δ.Ε σε μια αλληλουχία φάσεων.

Δηλαδή:

1.     Φάση 1: Κερδίζοντας τον έλεγχο επάνω στην κατανάλωση της ενέργειας.

2.     Φάση 2: Επενδύοντας σε νέα μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας.

3.     Φάση 3: Διατηρώντας τον έλεγχο της κατανάλωσης.

 

 


 

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΓΧΟΙ

Ο στόχος ενός ενεργειακού ελέγχου (energy audit) είναι να προσδιορίσει τις ευκαιρίες για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και των δαπανών.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να παρέχουν στον κύριο του έργου την πληροφορία που απαιτείται ώστε να αποφασίσει ποιες από τις συστάσεις θα ακολουθήσει.

 



Τα βήματα ενός ενεργειακού ελέγχου, συνήθως, περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:

1.     Συλλέξτε και αναλύστε, ιστορικά, την ενεργειακή χρήση.

2.     Μελετήστε το κτίριο και τα λειτουργικά του χαρακτηριστικά.

3.     Προσδιορίστε πιθανές μετατροπές που μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας, ή των δαπανών.

4.     Εκτελέστε μια οικονομο-τεχνική ανάλυση πιθανών εναλλακτικών μετατροπών.

5.     Προετοιμάστε ένα κατάλογο μέτρων με κατάταξη κόστους.

6.     Αναφέρατε τα αποτελέσματα και τις συστάσεις σας στην διοίκηση του οργανισμού.

 

Καλή επιτυχία!










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2_GO SAFE WITH ESI 2.0 | How it works EL

ΕΛΛΑΔΑ | ΜΙΣΘΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ | ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ